Cinsel Sağlığınızla İlgili Yanlış İnanışlar
Bedeniniz ve tercihleriniz hakkında daha fazlasını öğrenmek çok güzel ancak ulaştığınız araştırma sonuçlarına temkinli yaklaşın. Yakın zamanda Stanford Üniversitesi'nin yaptığı çalışma sağlık sitelerinin sıklıkla hatalı, eksik bilgiler içerdiği, demode önerilerde bulunduğu ve pek çok yetişkinle ergenin inandığı yaygın mitlerin doğrularına ulaşmanın kolay olmadığını göstermektedir.
Tuvaletlerden cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar kapılabilir:
Cinsel yolla bulaşan hastalık ya da enfeksiyonlar vücut dışında özellikle de tuvalet gibi sert ve soğuk yerlerde uzun süre yaşayamazlar. Ayrıca bunlar idrarda bulunmaz. Bu nedenle uzmanlar sizden önce tuvaleti kullanan kişiden cybh kapma riskinin oldukça düşük olduğunu ifade etmektedir.
Ancak endişelenmeniz gereken şey deriden deriye ya da ağızdan ağza temastır. Örneğin öpüşmek herpesin bulaşmasına hatta daha şiddetli öpüşmenin oral belsoğukluğu ya da Klamidyanın bulaşmasına yol açabileceğini ifade etmektedir. Derilerin birbirine sürtünmesi ile genital siğil, herpes, uyuz ve kasık biti gibi enfeksiyonların geçmesine yol açtığı konusunda uyarmaktadır.
İlk kez cinsel ilişkiye girdiğinizde hamile kalmazsınız:
Olasılıklar sizin lehinize gibi görünebilir ancak bunu riske atmamak gerekir.Uzmanlara göre ilk kez cinsel ilişkiye girdiğinizde hamile kalma riskiniz diğerlerinde olduğu kadardır. Gerçekte bazı istatistiklere göre kadınların %20 'si cinsel ilişkiye başladıkları ilk bir ay içinde hamile kalmaktadır.
Adet Döneminde hamile kalmazsınız:
Bu durumda düşük de olsa hamile kalma ihtimaliniz vardır özellikle prezervatif ya da doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız. Bazı kadınların adet döngüleri yumurtlamanın başlangıcı ile çakışacak kadar uzundur ki bu da adet görüyor olmaya rağmen o esnada doğurgan da olabilecekleri anlamına gelir.
Diyelim ki kısa bir döngüye (örneğin 21 gün) sahipsiniz ve adet döneminiz 1 hafta sürüyor. Adet döneminizin sonuna yakın bir tarihte seks yaparsanız hamile kalabilirsiniz. Çünkü spermler döl yolunuzda 72 saate kadar canlı kalabilmektedir. Ayrıca menapozöncesi, adet dönemlerinin değişken olduğu dönemde de hamile kalınabilmektedir. Uzmanlara göre adetiniz kesildikten sonra 1 yıl geçmeden doğum kontrolünü bırakmak sağlıklı değildir.
Kadınlar 18 Yaşına bastığında PAP SMEAR testi yaptırmalıdır:
2003 yılında Amerikan Üniversitesi Kadın doğum uzmanı ve jinekologları Pap Smear testi için önerilerini değiştirmişlerdir. Önceden kadının ilk cinsel birleşmesinden hemen sonra yapılması ya da 18 yaşa bastığı zaman (hangi durum önce yaşanıyorsa) yapılması önerilmişti.
Şimdiyse Pap testleri kadının 3 yıl aktif cinsel hayatı olana dek ya da 21 yaşına girene dek önerilmemektedir.
Erken yapılan Pap testi zararsız olabilir ancak bu testin yapılması gereğinin yarattığı stres genç kadınların jinekologlardan kaçınmasına ya da doğum kontrolü hakkında soru somasından çekinmesine yol açabilmektedir.Dr.Yen'e göre genç kadınlar doktorları ile görüşebilmeli ve bu konuları gereksiz testlerin tahkiki olmadan tartışabilmelidir.
Bu değişimin sebebi nedir? HPV virüsünün olduğu pek çok durumda virüs 3 yıl içinde kendini temizlemektedir,sadece virüsün daha uzun süre kaldığı- Pap testi ile tespit edilir-vakaların ele alınması gerekmektedir çünkü serviks kanserine yol açabilmektedir.
Ertesi gün hapı düşüğe yol açar:
Ertesi gün hapı olarak bilinen hap düşüğe yol açan haplarla aynı şey değildir. Eğer hamile iken ertesi gün hapı alırsanız bu değişiklik yaratmaz. Yapılan bir araştırmada cinsel olarak aktif olan ergenlerin %30 'undan fazlası acil durum doğum kontrol haplarının düşüğe yol açtığına inandıklarını belirtmişlerdir.
Doğum Kontrol hapları kilo aldırır:
Hernekadar klinik testler ağız yolu ile alınan doğum kontrol hapları ile kilo alımı arasında ilişki bulamasa da bu hala kadınlar arasında yaygın olarak görülen bir inanıştır. Özellikle 2006 yılında yayımlanan bir makele daha önceden yapılmış 44 testi incelemiş ve bazı katılımcıların çalışma boyunca kilo aldıklarını ancak bundan doğum kontrolünü sorumlu tutabilmek için bir kanıt olmadığını ortaya koymuştur.
DMPA adı verilen bir doğum kontrol yöntemi kilo alımına yol açabilir.
Rahim içi araçlarla doğum kontrolü ergenlerde sağlıklı değildir:
Rahim içi araçlar serviks boyunca rahme yerleştirilen ve 12 yıla kadar gebeliği önleyebilen küçük araçlardır. Hergün ilaç içmenize gerek kalmadığından rahim içi araç kullandığınızda uzun süre hamileliği önleyecek uygun bir yol olabilir.
Modası geçmiş bilgiler 18 yaşın altındaki kadınlarda rahim içi aparatların pelvik iltihapları hastalık riskini arttırdığını önesürer. Ancak 2007 itibari ile ACOG rahim içi aparatların pek çok yetişkin ve ergende güvenli ve oldukça etkili doğum kontrol yöntemleri olduğunu açıklamıştır.
HPV aşısı olursanız serviks kanserinden korunursunuz:
Gardasil ve Cervarix serviks kanseri aşı maddeleridir ve sıklıkla serviks kanserine yol açan bu iki tür HPV virüsünü bloke eder. Gardasil aynı zamanda genital siğillerin çoğunluğuna yol açan 2 türe karşı da koruma sağlar. Ancak serviks kanserlerinin %30 kadarı bu aşı maddeleri ile önlenemez bu nedenle tüm kadınların aşılı olsunlar yada olmasınlar düzenli olarak Pap testlerini yaptırmaya devam etmesi çok önemlidir.
2009 yılında Gardasilin erkeklerde genital siğil geliştirme riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Bu aynı zamanda kansere yol açan HPV virüsünü kadın partnerlerine bulaştırmalarını engellemeye de yardımcı olur.
Duş yapmak vajinayı temizlemenin sağlıklı bir yoludur:
Vajina kendini temizleyen bir yapıdadır ve The National Women's Health Information Center'a göre duş yapmak yarardan çok zarara yol açar. Vajinada natural olarak bulunan bakteriler vajinanın temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Duş almak bu dengeyi bozabilir ve vajinal enfeksiyonların fallop tüpleri, rahim ve overlere yayılmasına yol açabilir. Ayrıca duş almak cinsel yolla bulaşan hastalıklara yada gebeliğe karşı koruma sağlamaz. Gerçekte, duş almak kadının hamile kalmasını kolaylaştırır çünkü semenin daha ileri, vajinanın içi ve servikse itilmesini sağlar.
Kokusuz, hafif sabunlar ve ılık su ile düzenli olarak yıkamak vajina dışını temiz tutmaya yardımcı olur.
Vajinal enfeksiyon riskini arttıran kokulu tampon, ped, pudra ve spreylerden kaçınmak gerekir.